you're reading...
Лични позиции

На далавера ли е Украйна


flagКогато си прав си прав. Срещу статистиката никой не трябва да спори. Обаче … това ми прилича на статистиката от футболна среща. Погледнато исторически Обор А е побеждавал отбор Б в 75% от случаите. Е и какво? Днес играчите са други, треньорите са други, за хаповете които пият да не говорим. Подобно ми се струва и положението в момента. Верно е обаче, че трябва да отчетем и историческите особености, особено когато става въпрос за народопсихология.
Та в тази връзка искам да поясня отдалече. До ден днешен капитализма (или така наречената демокрация, защото вървят ръка за ръка) работеше много добре. Макар да е имало момент през 50-те и 60-те когато комунизмът е дал доста по-добри резултати от демокрацията. Това обаче е било краткосрочно. В последствие липсата на конкуренция е забавило нещата и системата се е разпаднала. Това го играхме и го помня лично. Има разбира се и други причини за колапса на комунизма, но основната е конкуренцията според мен.
не знам тук ли е момента да спомена, че в Полша и Чехия не е имало никога национализация на земята, но това ще ни потрябва за по-следващо онагледяване.
Да се върнем на ситуацията в момента. Умните глави от цял свят в момента търсят всяка година в Давос не толкова изход от кризата, а нова социална система. От друга страна според Хенри Кисинджър и неговата книга „дипломацията” в основата на демокрацията са институциите. И аз смятам че е прав. Проблемът в момента е че институциите в целия демократичен свят не работят. Създават се нови, реформират се стари и всичко това се финансира с печатането на нови пари. Сами разбирате, че това не може да продължи вечно. Европейската банка печата , Американския конгрес одобри ново увеличение на дълга миналия месец, банките могат сами да създават пари… Даже китайците неискали вече да изкупуват американски дълг. Миналия месец купили 50% по малко от друг път. А знаете, че трезорите им са пълни с долари. Русия и Китай пък до Януари 2014 използваха долара за разменна единица в търговията помежду си. Вече няма да е така. Рубла и йоан – това е.
никога няма да забравя и случката с AIG. Тръгнаха да фалират и се оказаха много важни. Правителството на САЩ ги спаси с пари на данъкоплатците, но това не е проблемът. Проблемът е сигнала който се праща – Вие сте малки, добре организирани и чакате Вашия момента някой по-голям да се издъни и да вземете пазарния му дял. Това последното по всички правила на капитализма, демокрацията и прочие. Е да но на практика правителството какво прави? Взима парите от Вашите данъци и ги дава на неефективната структура, за да не фалира ?!? някаква миризма на комунизъм тук?
В този ред на мисли войната е наложителна, стига да не е на наша територия. Това е начина за справяне с вътрешни кризи.  Ето и Украйна. Доколкото знам (защото какво става там надали някой знае в момента) страната е разделена на 2. Половината са про-руски, другата половина анти-руски настроени, а са и са в задния двор на Русия. Даже по-голямата част от руския газ за ЕС минава от там. Имаше и някакъв подслушан разговор между дипломати, който доста красноречиво показа отношението към нещата – „Fuck EU”.
Когато бях студент ми направи впечатление нещо за ЕС. Развива се доста бързо и правилата се променят доста скоростно. Тогава се говореше за влизането на БГ в ЕС. Аз обаче се замислих, че докато дойде време да влезем, ЕС вече няма да е точно ЕС. В крайна сметка замисълът му беше „Свобода на движение на стоки, хора и капитали”. Айде сега ми кажете ние в ЕС ли сме? Можете ли да изтеглите кредит от Английска банка за да си купите къща в Германия, като сте БГ гражданин и работите в БГ? За какво свободно движение на капитали говорим?
А можете ли свободно да отидете да се лекувате в Германия и да пренасочите парите от осигуровките си в БГ към германската болница? Това ли е свободата на движение на Стоки и услуги?
Изводът е един  или БГ не е в ЕС или ЕС не е точно ЕС в който сме влезли. Доколкото знам земеделците също имат някакви проблеми със средства от ЕС, но доколко това е от БГ институции, доколко от ЕС институции не мога да кажа. От участията ми в евро-проекти, знам само че не се получават нещата, освен ако не си свързан с депутат.
И проблемът за това са институциите, които би трябвало да са в основата на демокрацията и нейното функциониране. Те просто не работят, следователно и демокрацията не работи!
На фона на резултатите на Китай, който доколкото схващам няма нищо общо с демокрацията, както и страните от БРИКС, които почти не усетиха криза, си мисля, че натам където се е запътила Украйна, пристигане няма да има. Нещо като със Софийското метро – когато го завършим, вече ще е малко и нефункционално, особено ако следваме ЕВРО-тенденциите и населението се изнесе от града.
Но да се върнем в Украйна. Ако си мислите, че група хора са се събрали и са вдигнали революция защото много искат да са в ЕС… мисля че такъв аналог в света няма. Ето и една статия в която е важно видеото. Не ми се струва че протестиращите, които виждате са най-върлите почитатели на ЕС. http://worldtodaybg.com/2014/02/20/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BA%D1%83%D1%82/
Спонтанно е евентуално Априлското въстание, но знаем как е свършило. Защото във Франция зад революцията са стояли буржоата, в САЩ са стояли банкерите, които са искали независима от ЮК валута, в Русия са стояли една цяла прослойка комунисти, които също са имали интереси. Във всички случаи са плащали хората. Така е и с Украйна. Ако мислите, че всичко там се случва без санкция от Русия, моля прегледайте историята на тази държава. В момента Путин си е върнал контрола над ресурсите и надали е толкова глупав да остави обединена анти-руска Украйна от 46 мил. на ЕС, както и контрола над газта за ЕС. От какво би се изплашил? От война със западния свят ли? Кажете какво да заложа, че НИКОГА, ама НИКОГА Крим няма да остане на който и да е друг освен на Русия?
Така че кое е най-добре в настоящия момента за Украйна, аз не знам. Струва ми се, че и те като нас са заложници на географското си положение и ще страдат като нас.
И мисля, че е грешно да се сравнява Украйна с Полша и Чехия след отцепването им от Руската сфера на влияние. Да, в момента последните две са доста по-добре от преди по всички показатели, но те чисто исторически никога не са вили свързани с Русия. Дори винаги са били в спор за нещо. Както виждате и реакцията на полския мин. Председател е най-остра.
Тук в БГ обаче, сме доста свързани с Русия. Както и Украйна. И макар при нас нещата да се случиха без кръв, мисля, че резултата в Украйна ще е същия като в БГ.
Стремежът към ценностите на ЕС, които се променят доста бързо и се налагат от все по-зле работещи институции може да се окаже пропусната възможност на тази държава да проведе собствена политика и да запази териториалната си цялост.

В завършек бих искал да кажа, че не съм специалист по международни отношения и не искам да обременявам никого с моето мнение, но пък „демократичните” устои на нашата държава ми дават право да го изкажа публично. Какъв е смисъла от това – решете сами, но ако ме  оплювате не забравяйте, че оплювате свободата на словото и смисъла от него.

Васил Кендов

About Kendov

Manager of DRAFTIS - Bulgarian Bank Loan Consultants

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Follow kendov on WordPress.com

Архив

%d блогъра харесват това: